lauantai 5. kesäkuuta 2021

Vielä ehtii äänestää! Olen ehdolla Vantaalla numerolla 153.

Lyhyesti: Olen veronkorotusten vastustaja, hyvän arjen rakentaja.


***
Pidemmin: Miksi vastustan veronkorotuksia? Yhtälö on melko simppeli: Mitä kannattavampaa töiden tekeminen on, sitä enemmän ihmiset tekevät töitä. Mitä enemmän ihmiset tekevät töitä, sitä enemmän kertyy veroja, joista me kaikki hyödymme.

Vastustan erityisesti työn kannattavuuteen vaikuttavien verojen korotuksia mm. siksi, että:
 • Suomessa on jo nyt todella suuri kokonaisveroaste.
 • Veronkorotus tarkoittaa käytännössä toimeentulon leikkausta.
 • Se on pois ostovoimasta. Se on pois sinulta ja minulta. Se on pois naapurin yrittäjän toimeentulosta, koska jos asiakkaan lompakko on kevyempi, siitä kärsii myös yrittäjä. Veronkorotus vihlaisee meitä kaikkia tavalla ja toisella.
 • Veronkorotus tarkoittaa sitä, että työn tekeminen ei ole nykyistä kannattavampaa.
 • Moni jättää ottamatta lisätyötä vastaan vain siksi, että verokarhu kahmaisee itselleen suuren palan.
Verot ovat hyvä asia, toki. Niiden avulla järjestetään sote-palveluita, koulutusta, maksetaan poliisien ja opettajien sekä hoitajien ja monen muun palkat. Mutta järki pitää olla päässä siitä kuinka ahneeksi verokarhu koulutetaan.

Tämän takia esimerkiksi kuntaveroa ei sovi Vantaalla korottaa. Jos johonkin suuntaan kuntaveroa pitäisi ja olisi mahdollista muuttaa - ilman että palvelut romuttuvat - niin vastaus on: alaspäin. Työ kannattaisi paremmin ja ostovoima vahvistuisi.

*******************
Vieläkin pidempää mindflowta kiinnostuneille:
*******************
Moni on kysynyt, että mitä sitten veronkorotusten tilalle jos rahaa tarvitaan nykyistä enemmän? Kysymys on simppeli, vastaus ei, sillä kyse on isosta kokonaisuudesta.
 • Ennen kaikkea poliitikkojen tehtävänä on selvittää parhain tai vähiten huono, mutta oikeudenmukaisin ratkaisu – oli kyse leikkauksista tai mistä päätöksistä tahansa.
 • Hyvinvoinnista ja sen tuomasta tuottavuudesta on tärkeä puhua. Pahoinvointi aiheuttaa inhimillisiä ja taloudellisia kustannuksia. Tottakai. Ennaltaehkäisyn merkitys korostuu, mielenterveyspalveluista lähtien.
 • Vaalikoneissakin monesti puhutaan lähinnä leikkauksista ja niiden järjestyksestä. Pitäisi keskittyä enemmän siihen, miten saada verotuloja lisää - muuten kuin korottamalla veroja. Työtä ja yrittäjyyttä lisää. Niihin kannusteita ja lisää mahdollisuuksia. Byrokratiaa vähemmän ja paperisoppien käsittelyajat kohtuullisiksi.
 • Talouskysymyksissä valtuutettujen pitää osata kuunnella mm. kunkin toimialan virkamiesten, työntekijöiden ja yritysten osaamista ja kokemusta, kunnan asukkaita sekä tutkimusdataa. On myös uskallettava olla virkamiesten kanssa eri mieltä, jos omst argumentit ovat vahvat.
 • "Helpon tien", eli veronkorotusten ja lainarahojen lisähamuilujen sijaan on lähdettävä siitä, että rahojen pitää riittää nykyistä paremmin. Vantaalla on jo nyt velkaa kutakin asukasta kohden noin 4000 euroa. Vantaalla on jo nyt korkeampi kuntaveroprosentti kuin Helsingissä ja Espoossa. Sitä ei mielestäni voi korottaa, ei ollenkaan. Jos rahat ja talouden tasapainottamissuunnitelmat eivät riitä, jotain on leikattava tai tehostettava. Ja silloin niitä asioita on laitettava arvojärjestykseen. Ja omaan arvojärjestykseen kuuluu erityisesti se, että vanhuksilta ja lapsilta kynnys leikata on oltava erittäin korkea.
 • Mielelläni en erityisemmin leikkaisi mistään (kuka leikkaisi mielellään?), vaan tekisin omalta osaltani kaikkeni että sitä tulopohjaa saisi kasvatettua. Tuntuu siltä, että monissa vaalikoneissa ja -keskusteluissa unohdetaan se, että työllisyys ja kasvu ovat keinoja välttää veronkorotuksia ja pitää huolta palveluista. Ennen kaikkea sitä rahaa pitää saada taottua lisää. Työttömyyden kitkemistä. Vantaa yhä houkuttelevammaksi paikaksi työikäisille, -kykyisille ja yrityksille. Nopeampia päätöksiä, byrokratiaa vähemmän. Toimitaan ennen muuta mahdollistajana ja kannustajana eikä kaiken lannistajana. Tätä varten tarvitaan lisää verotuloja tuottavia asukkaita. Vantaan veto- ja pitovoimaa.
 • Jotta uusia veronmaksajia saadaan, on Vantaan oltava houkutteleva, julkiset kulkuyhteydet oltava kunnossa, autoilijan arki mahdollistettava, ruuhkamaksu torpattava, päivähoidon toimittava - ja vaikka mitä muuta.

Samaan aikaan pitää toki tehostaa. Kauniita sanoja mutta mitä se sitten käytännössä tarkoittaa? Kaiken kurjistamista? Ei, vaan asioiden järkevöittämistä, jos mahdollista.
 • Pieni esimerkki tehokkuudesta ja säästöstä: sen sijaan että lapsen puheterapiaan mennään heti paikan päälle yksilöllisiä tunteja saamaan, Vantaa lähettää kotiin hyvän opasvihkosen, jonka avulla lapsen kanssa harjoitellaan ja vahvistetaan kielen motoriikkaa. Jos ei esimerkiksi ärrä synny vihkon kanssa vanhempien ohjauksessa tietyn ajan sisässä, paikan päälle mentäessä puheterapiaan on kielenhallinta jo valtavasti edistynyt kotiharjoittelun myötä. Ei tarvitse nollasta lähteä. Tehokasta, fiksua. Myös puheterapeutin mielestä.
 • Digitaaliset mahdollisuudet. En missään nimessä tarkoita sitä, että tietokone korvaa ihmisen kaikessa. Vaan esimerkiksi digitaalinen terveysasema - uskon että tässä olisi yksi lisämahdollisuus. Olisi tehokasta, ei tarvitse samalla tavalla seiniin käyttää rahaa ja tämä lyhentäisi osaltaan hoitojonoja. Enkä tarkoita sitä että kaikki mahdollinen asiointi muuttuisi etähoidoksi.
Mm. tästä löytyy pieni katsaus arvoihini: https://www.facebook.com/100841070066838/posts/2001495880001338/

Myös Vantaan kokoomuksen kuntavaaliohjelmaa kannattaa lukea: https://www.vantaankokoomus.fi/kuntavaalit/
(Siellä sanotaan fiksusti mm. mitä kustannussäästöjen etsimiseen tulee: Luodaan Vantaan osaavalle henkilöstölle tuntuva palkitsemisjärjestelmä, joka kannustaa ideoimaan aikaa ja kustannuksia säästäviä toimintatapoja. Paras tieto löytyy tekijöiltä.)

Valtakunnallisesti kokoomuksen kantoja luettavissa mm. https://www.kokoomus.fi/miksi-sydan-on-oikealla…/

Summa summarum: Kokoomuksessa on mielestäni se suuri ero moneen muuhun puolueeseen verrattuna, että meillä mietitään jatkuvasti sitä, miten saada työtä ja yrittäjyytttä - ja siten verorahoja lisää - kuin pelkästään sitä, mihin kaikkeen rahaa käytetään ja että kuinka paljon pitää verottaa tai ottaa velkaa lisää, jotta jatkuvasti paisuvat kulut saa katettua.

Kuten sanottu, kyse on laajasta kokonaisuudesta. Minulla ei ole esimerkiksi ns. leikkauslistoja valmiina. Sen sijaan tarjoan päätöksentekoon vastuullisia arvovalintoja ja järjen käyttöä.

Olen aiemmin kirjoittanut, että en edes leiki tietäväni kaikesta kaikkea vaan valtuutettuna otan selvää ja olen tarvittaessa eri mieltä - myös ns. omieni kanssa. Olen yhteistyökykyinen ja ratkaisukeskeinen, silloinkin kun olen eri mieltä ns. vastapuolen kanssa. Osaan myös väitellä. Keskusteluissa pohdin argumentteja. Jos toisen perustelut ovat parempia kuin omani, mietin kantaani uudelleen.

Jos haluat laittaa viestiä (mese / sähköposti helen.josefsson@vantaa.fi ), niin vastaanottaisin mielelläni ajatuksia ja ideoita siitä, mitä voisi Vantaalla tehdä aiempaa fiksummin. Mikä toimii, mitä lisää, mikä ei toimi - mitä vähemmän. Kokoan ns. todo/palaute-listaa.

Ja kiitos vielä kaikille kannustavista viesteistä! Jokainen tsemppaus ja saatu ääni merkitsee minulle enemmän kuin osaan sanoin kuvailla. 💪😍

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti